Spicc cipő

Spicc cipő

Akárcsak a balett gyakorló cipőnél, a spicc cipőnél is törekedni kell az úgynevezett zokni-érzetre, hogy mindenhol passzoljon a lábra. Csak így lehet megtanulni a felnőtt balett oktatáson a helyes technikát biztonságosan. A tökéletes spicc cipőt befolyásolja a sarok, a talp és az ujjak mérete, valamint formája is.

Az ideális méretben talpon az ujjak kifekszenek, a nagy lábujj pedig eléri a box végét kényelmesen plié alatt. Talpon a sarokra is rásimul a szatén, spiccen viszont marad egy kis hely.

A túl kicsi cipő jellemzői: fájdalomérzet bárhol, az anyag túlfeszülése, hólyagok, összenyomódás.

A túl nagy méret felér egy katasztrófával: veszélyes esések, kicsavarodott boka.

Vásárláskor pliézzünk, mintha felnőtt balett oktatáson lennénk, a spicc cipőben 2. pozícióban, hogy kitapasztaljuk a lábbelit. Ahol fura szögben áll a lábunkon, az azt jelenti, hogy nem a ránk való cipőt próbáljuk épp. Kezdők válasszák a puha talpú spicc cipőt, aztán ha kellően megerősödik a láb, és kialakul a helyes technika, lehet keményebb talpún táncolni.

Nézzük meg vásárláskor, hogy egyik lábbal álló, a másikkal spicc helyzetben meddig ér a cipő talpa. Ha valamennyivel a sarkunk alatt van a vége, akkor valószínűleg jó lesz a méret.

A hosszabb ujjúaknak érdemesebb hosszabb orr-résszel (vamp) rendelkező spicc cipőt venni, hogy jobb támaszt biztosítson a lábnak.

Ami pedig a gumit és a szalagokat illeti, előbbit se túl lazán, se túl szorosan nem szabad felvarrni. Szalagokból pedig vásznat tanácsos választani, a szatén csúszós lehet a kezdőknek. 

 

<<< visszatérés a Felnőtt Balett Oktatás főoldal menüpontba

.

.