Középhaladó balett

 

A középhaladó balett szint

jelentős ugrást jelent a kezdő szinthez képest,

hiszen itt már nem elegendő,

hogy tudjuk, mit jelent a developpé.

 

Ezen a szinten már az enveloppét is megtanuljuk, akár középen állva, hogy közben az egyik karunk első, a másik pedig második pozícióban van. Központot tartjuk, a vállak pedig természetesen lehúzva.

Az alapok megtanulása sem egyszerű, de magasabb szintre csak úgy lehet lépni, ha kialakult a megfelelő testtudat, és például anélkül spiccelünk, hogy erre minden alkalommal figyelmeztetni kéne magunkat.

Az órán tudatos táncosként érdemes részt venni, ugyanis az összetettebb kombinációknál nagyon nem mindegy, hogy egyben le tudjuk azokat lépni, vagy minden egyes elem előtt meg kell állni egy pillanatra, hogy ellenőrizzük a tartást.

 

Középhaladó balett

 

A középhaladó balett szinten az óra a rúdnál kezdődik, akárcsak a többi szinten, de már a tendu-nél meglepetésik érhetik az embert, hiszen elszakadunk a jól megszokott, alap tendu-től. Az is lehet, hogy páratlanul kell megcsinálni egy lépést vagy épp kint hangsúlyosról kell bent hangsúlyosra váltani. Mindehhez idő kell, aki viszont megtanulja, sokkal könnyebben fog a koreográfiákkbal boldogulni.

A központ tartása kimagasló fontossággal bír a középhaladó balett órákon: nagyon sokszor váltunk lábat, pózt, tartást egy kombináción belül, s a cél az lenne, hogy a súly áthelyezése ne látszódjon egyáltalátn. Miután elvégeztük a rúdgyakorlatokat, középre megyünk, ahol egy újabb tendu vagy jeté változattal, egy szép, de annál nehezebb adagióval találkozhatunk.

Ha eddig nem jöttünk rá, milyen tartási hibánk van, most biztosan ki fog derülni. Javítsuk a hibát rögtön, hogy ne rögzüljön rosszul. A középgyakorlatok után következnek a könnyebb ugrások. A középhaladó balett órákon elsajátítjuk az ugrás segítő batterie-ket, majd a kis allegrókat. Előkészülünk a várva várt pirouett-re, majd elkezdünk végre forogni.

Az órát általában átlóban végzett gyakorlatokkal fejezzük be, ezek lehetnek forgások vagy ugrások. A magasabb szint nyilván magasabb elvárást jelent, hiszen a nyújtott láb, lehúzott vál, megemelt fej magától értetődik.

Magasabb sikerélmény is, hiszen ha minden jól megy, elmondhatjuk, hogy tudatos táncosok vagyunk.

Erről szól a középhaladó balett óra: izommemóriából végezzük a gyakorlatokat, csiszoljuk a technikánkat, és már csak arra koncentrálunk, hogy igazán légiesek legyünk.