Balett harisnya

Balett harisnya

A felnőtt balett oktatás során, az órákon viselt balett harisnyák nem azonosak az utcai fényes darabokkal. Ezek sokkal tartósabbak és matt a felszínük. Többfélét különböztetünk meg formájuk szerint.

A leghagyományosabb fazon a lábfejes, ami a táncost deréktól lábujjakig fedi. Szinte minden árnyalatban készül, klasszikus színek a fehér, rózsaszín, fekete.

Harsány árnyalatokban is gyártják, a profik ezeket a különböző jelmezekhez párosítják. Az átalakítható – vagy más néven spicc – harisnya titka a talpon lévő, varrott nyílásban rejlik, amivel néhány másodperc alatt lábfej nélküli balett harisnyát készíthetünk.

Nagy találmány a spiccen táncolók számára, hiszen nem kell levenni az egész harisnyát ahhoz, hogy feltegyék a spicc cipőben lévő ujjvédőket. Hibrid fajta a kengyel harisnya, amelynél az ujjakat és a sarkat nem fedi semmi, csupán a lábfej közepét.

Létezik ennek olyan változata is, ami az ujjközi papucsokhoz hasonlít. Ezt általában profik hordják, akik megszokták, hogy harisnya nélkül viselik a spicc cipőt. (Tanulóknak nem javasolt, a felnőtt balett oktatáson.)

Végül létezik a lábfej nélküli balett harisnya változat, különböző hosszúságokban: érhet bokáig, lábszár középig vagy térdig. Ez a típus nagy szabadságot biztosít a táncosnak, és nyáron különösen jól jön egy kis szellőzés, a comboknak viszont nem kell sodródniuk. 

 

 

<<< visszatérés a Felnőtt Balett Oktatás főoldal menüpontba

.